perjantai 26. maaliskuuta 2010

Head Of The River -Competition

Head of The River juontaa juurensa vuosien takaa. Ensimmäinen kilpailu soudettiin Brisbane joella perämiehellisillä nelosillä vuonna 1918. Vuodesta 1922 ykkösjoukkueen voittajalle on ojennettu ikuisesti kiertävä O'Connor Cup. Kilpailu soudettin nelosilla aina vuoteen 1955, jolloin ensimmäistä kertaa voitto ratkaistiin kahdeksikoilla. Ainoastaan sotavuosina 1942-1945 kilpailua ei ole soudettu ollenkaan. Vuonna 1983 O'Connor Cup -pokaalia ei ojennettu voittajalle useiden protestin takia, kilpailun lopputulos mitätöitiin. 70-luvun alkupuolelle asti kilpailu soudettiin aina Brisbane joella, jonka jälkeen kilpailu on soudettu useammassakin paikassa.

Kilpailu paisuu vuosi vuodelta isommaksi tapahtumaksi. Lukuisat koulujen kannustajat saapuvat kannustamaan oman koulun joukkueita, suurin osa vanhemmista on paikalla kannustamassa lapsiaan ja Australian maajoukkueen edustajat saapuvat paikalle katsastamaan lahjakkaita nuoria. Varovaisen arvion mukaan voisin sanoa, että paikalla on 1000-2000 katsojaa, viimeiset 500 metriä radan vartta on pelkkää ihmismassaa. Tunnelma on sanoin kuvaamaton, jokainen paikalla olija tulee muistamaan tapahtuman loppuelämänsä.


Nelinkertainen olympia soutaja, kolminkertainen olympia pronssimitalisti Bo Hanson muistelee omaa Head of the River -kilpailua vuosien takaa silti ehkä uransa mieleenpainuvimpana kilpailuna. Monet muutkin olympiamitalistit nostavat silti Head of the River kilpailun voiton (jos ovat voittaneet) uransa kohokohdaksi, jo pelkästään siellä vallitsevan ilmapiirin ansiosta.

Head of the River -kilpailussa jokainen poika voi soutaa ainoastaan yhden lähdön. Jokaisen on soudettava omassa ikäluokassaan, ainoa poikkeus on ykköskasi. Ykköskasiin jokainen koulu kokoaa kahdeksan parastaan. Yhdeksäs luokkalaiset (13-14v, riippuen mihin aikaan vuodesta on syntynyt) on ensimmäinen ikäluokka milloin on mahdollista soutaa, heitä kutsutaan Junioreiksi. Juniorit soutavat perämiehellisellä pariaironelosella. Niin ikään kymppiluokkalaiset (14-15v) soutavat perämiehellisillä pariaironelosilla. 11(15-16v)- ja 12 luokkalaiset =open(16-17v) soutavat kaseilla. Veneet rankataan koulun omien systeemien mukaan Ykkös-, kakkos-, kolmos- ja niinedelleen joukkueihin. Esimerkiksi tänä vuonna meidän koulussa oli 14 juniori nelosta, 9 Yr10 nelosta, 4 Yr11 kasia ja 5 open kasia.

Hiukan numeroita itse Head of the River kilpailusta tänä vuonna. Kilpailuun oli ilmoittautunut kaikkinensa 1044 poikaa, joita luotsasi 239 valmentajaa. Kilpailu on siis erittäin iso, hakee vertaistansa muista lajeista. Ykköskasin voitto on melkein jokaisen pojan unelma vuosien ajan, he ovat valmiita tekemään valtavan määrän töitä sen eteen. Ykköskasien valmentajina toimii monia entisiä huippusoutajia, mainittakoon muutama. Rob Walker (hänen luotsaama kasi oli toinen tänä vuonna); MM-hopea ja pronssi (2-)1994 ja 1995, Aussikasin tahti 4. 1996. Gary Lynagh (kolmas); MM-kulta Lw4x ja Lw2x (1994,1995), OG Lw4- 6. (1996). Bo Hanson (kuudes) jonka jo mainitsin aikaisemmin.

Ei kommentteja: